Login
Photobucket

photobucket

0 Ο αξέχαστος Γκιούλα Λόραντ

 

31/05/2012

Σαν σήμερα (31/5) πριν από 30 χρόνια έφυγε από την ζωή ένας μεγάλος προπονητής, ο Γκιούλα Λόραντ.

ΛΟΡΑΝΤ

Η ημέρα εκείνη (31/5 1981) χαράχτηκε στην μνήμη των ΠΑΟΚτσήδων... Ο ΠΑΟΚ έπαιζε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και η Τούμπα "έβραζε".

Το παιχνίδι άρχισε και ένα τέταρτο μετά διακόπηκε. Ο Γκιούλα Λόραντ έπεσε μπροστά στον πάγκο του και φάνηκε εξ' αρχής από τις αντιδράσεις των γιατρώνπως ήταν κάτι σοβαρό.

Του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, τον διακόμισαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, αλλά η καρδιά του δεν άντεξε. Ο Ουγγρογερμανός τεχνικός ήταν νεκρός και οι παίκτες του, χωρίς να γνωρίζουν το τραγικό φινάλε, κλήθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο να νικήσουν τον Ολυμπιακό.

Όπως και τελικώς έκαναν με γκολ του Βασιλάκου. Ο Λόραντ, όμως, δεν θα επέστρεφε ποτέ να τους δώσει τις εντολές του και τα τελευταία συγχαρητήρια…

 RapidGreece.com - Κατέβασε όσες ταινίες θες μόνο με 3 Ευρώ άμεσα και γρήγορα! Πατήστε εδώ

Μέλος της μεγάλης Εθνικής Ουγγαρίας

Ο Γκιούλα Λόραντ γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1923. Εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, υπήρξε στέλεχος της καταπληκτικής εθνικής Ουγγαρίας της δεκαετίας του '50. Δύο χρόνια μετά την απώλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1954 βρέθηκε στη Γερμανία. Εκεί πέρασε και τα περισσότερα χρόνια της προπονητικής του καριέρας, περνώντας από τους πάγκους ομάδων όπως η Αϊντραχτ, η Μπάγερν Μονάχου και η Σάλκε.

Η Ελλάδα και ο... ήλιος της

Όσο αστείο και αν ακούγεται, ο λόγος που επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στη χώρα μας ήταν ο... ήλιος! Μια δερματική ασθένεια, η συμβουλή του γιατρού να πάει σε μια χώρα με πιο θερμό κλίμα και η πρόταση του ΠΑΟΚ, έπλεξαν το ιδανικό σενάριο για να πειστεί ο Λόραντ.

Το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ

Ο απολογισμός του με τον ΠΑΟΚ υπήρξε σπουδαίος. Ο "Δικέφαλος" τερμάτισε πρώτος την σεζόν 75'-76' πανηγυρίζοντας το πρώτο του πρωτάθλημα. Η αποχώρησή του το καλοκαίρι του '76 δεν άρεσε στον κόσμο, αλλά ο Γιώργος Παντελάκης δεν μπορούσε να καλύψει τις υψηλές απαιτήσεις του.

Σε οργάνωση, αλλά και σε χρήμα, καθώς ζητούσε την ενίσχυση της ομάδας με σπουδαίους παίκτες. Επέστρεψε, όμως, στην ομάδα το 1980. Στην Ευρώπη πολλοί θα θυμούνται τη μεγάλη νίκη επί της Μπαρτσελόνα με 1-0 στην Τούμπα και τη συντριβή με 6-1 στο δεύτερο αγώνα του Καμπ Νου.

Στην τελευταία του χρονιά, τα πάντα σταμάτησαν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Οι παίκτες του τα έδωσαν όλα στη συνέχεια για να τιμήσουν τη μνήμη του, αλλά δεν κατάφεραν να κερδίσουν κάτι περισσότερο από την τέταρτη θέση, ούτε και τον Ολυμπιακό στον τελικό του κυπέλλου.

Το μοναδικό σίγουρο, πάντως, είναι πως οι ΠΑΟΚτσήδες δεν ξέχασαν έναν από τους ήρωες τους...

ΠΗΓΗ

 

facebook twitter digg delicious stumbleupon linkedin googlebuzz more

Photobucket
  • ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ.........ΠΑΟΚΑΡΑ ΕΙΜΑΙ ΧΑΛΙΑ ΒΛΕΠΩ ΕΝΑΝ ΑΕΤΟ ΜΕ 8 ΚΕΦΑΛΙΑ,ΠΟΥ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΞΙ,ΠΑΟΚΑΡΑ ΕΙΜΑΙ ΧΑΛΙΑ ΤΑ'ΧΩ ΠΑΙΞΕΙ .........ΜΑΓΕΙΑ